Kriminalistika Borislav Petrovic ssed – Ebook download as PDF File . pdf) or read book online. kriminalistika. Skripta Uploaded. Teste nga Kriminalistika. Studentat e Fakultetit Juridik added 13 new photos to the album: Teste nga Kriminalistika. May 27, ·. Teste nga Kriminalistika. Read the latest magazines about Kriminalistika and discover magazines on KRIMINALISTIKA Kriminalistika-Eutanazija – Diplomski.

Author: Salmaran Kigak
Country: Tajikistan
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 6 October 2018
Pages: 262
PDF File Size: 20.97 Mb
ePub File Size: 4.77 Mb
ISBN: 404-8-18879-476-6
Downloads: 86451
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulkizahn

Ovaj termin je prvi upotrebio francuski antropolog P. Nacini realizacije ovog delikta: Pod dejstvom sumanutih ideja, ova licnost je uverena da je neko kriminalistoka. Razlozi su strah od negativnog publiciteta i gubitka poverenja od poslovnih partnera.

Kompjuter kao sredsvo je pogodan za vrsenje najslozenijih kr. Posredno deca nasilje dozivljavaju kada u porodicnim obracunima postaju zrtve slucaj razvoda braka. On u svom delu opisuje nastanak maloletnickih bandi. Strah ili zastrasenost kod ovih osoba izaziva osecanje nespremnosti suocavanja sa zivotnim problemima. Nasim zakonodavstvom ova oblast regulisana je: Na porodicnu i bracnu stabilnost uticu pored emocionalnih, i socijalno-ekonomski faktori.

Kompjuter kao sredstvo Njegovo osnovno obelezje je upotreba kompjutera kao objekta napada, kao sredstva izvrsenja kr.

Otudjenje coveka od svoje sustine, licnosti i etickih principa, prinudjen da prihvata realnost ubijanja i razaranja. Najcesce posredstvom kolumbijske mafije narkomanija dolazi u Evropu. Najraprostanjeniji su nasilje roditelja nad decom i nasilje u braku. Socijalna patologija i kriminologija: U okviru ovih definicija razlikujemo uze i sire odredjenje pojma kriminaliteta: Posredstvom drustvene svesti, zajednica i drustvo se odredjuju, prema pojavama licne i socijalne patologije.

TOP Related Articles  GET AHEAD SPECIALTIES 100 EMQS FOR FINALS PDF

Bliskim srodnicima smatraju se srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva i po pobocnoj izmedju brata i sestre.

Naucna disciplina koja se bavi tim krimianlistika naziva se ekologija oikos — dom. REKLES — to je cvrsta i strukturirana forma zajednickog kriminalnog ponasanja sa savim odredjenom poslovnom organizacijom, cija se struktura izrazava u sindikatima i ostalim organizovanim hijerarhijama kriminalnog sveta.

Kod njih se javlja osecaj kriivce, stoga su pogodni za prevaspitanje i rehabilitaciju u kombinaciji sa medicinskim merama. U doba asolescencije mogu se javiti i slucajevi nekih psihopatskih stanja. Oni smatraju da seksualno nasilje moze biti uzrokovano nepravilnim porodicnim vaspitanjem. Patoloski terorizam — individue ili grupe terorisu druga lica da bi bili primeceni, da skrenu paznju drustva ponekad i citavog sveta na sebe.

Saobracajnim nezgodama se umanjuje broj radno sposobnog stanovnistva, povecava broj invalida, sto se negativno odrazava na stanje u porodici u socijalnom i psiholoskom smislu, a pored toga, drustvo ima materijalne posledice zbog izazvanih steta, lecenja i drugih troskova vezanih za povrede, kriminalistioa i materijalne gubitke.

Postoje monomanije manija ubistvakleptomanija manija kradje i piromanije manija podmetanja pozara. Savremena istrazivanja i pokusaj tipologije delikvenata su pokusali dokazati da to nije bolesnik u psiholoskom smislu vec osoba sa nekontrolisanim seksualnim porivima, sa drustvene margine i seksualno poremecen.

Building Safety

Promene vlasnistva, monopolski polozaj pojedinih privrednih subjekata, poslovanje skripya rezervama u uslovima nestasice robe siroke potrosnje, privilegovanje i dobijanje kredita i zloupotreba stanja na deviznom trzistu uslovili su neke oblike lagalizacije nezakonitog poslovanja, protivpravnog bogacenja deliktnim radnjama koje spadaju u klasicne vidove privrednog kriminaliteta. Sprovodi se metodom reketiranja odnosno prinude i ucene s pretnjom odmazde prema vlasnicima kapitala, clanovima njihovih porodica ili materijlnim sredstvima.

TOP Related Articles  TURNING THE HIRAM KEY PDF

Najcesci oblici motivacije su politicki, njegove odlike su kadrovska i organizaciona struktura zasnovana na ideoloskim, rasnim, verskim ili nacionalnim osnovama.

Ponositost egocentrika je uvek usmerena na nepostovanje drugih.

Medju najpoznatije organizacije italijanske mafije spadaju: NaVI kongresu kriminologa u Madridu godine definitivno je uveden pojam kriminalna licnost. Oni idealizuju zrtvu sa zeljom da je ponize, postide i uniste. GIJOM — navika intenzivira sa ponavljanjem postupka 2.

Porodicna sredina je primarni element socijalizacije. Krivicna dela kredje uglavnom sitne specificna su po 2 faktora uticaja: Ona je zrtva nasilja po osnovu polne pripadnosti i cesto nasilje dozivljavaju kao duznost.

Kriminologija skripta

Javlja se i opasnost od sirenja i masovne upotrebe elektronskog prisluskivanja, kradje poslovnih i drugih tajni, razlicitih oblika intelektualne svojine, ozbiljno narusavanje privatnosti i drugih ljudskih prava i sloboda, a u poslednje vreme prisutan je i tehno ili sajber terorizam. Politicko nasilje ima za cilj ponizavanje, nanosenje bola, prisiljavanje politickih protivnika na prihvatanje promena odredjenog oblika postojeceg statusa.

Nasilje eskalira, sto kriminalistila traje, to se cesce ponavlja i surovije je.