Listen to Rezistenta Materialelor | SoundCloud is an audio platform that lets you listen to what you love and share the sounds you create.. Cork. 16 Tracks. This site uses cookies from Google to deliver its services and to analyze traffic. Information about your use of this site is shared with Google. By using this site. their live performances combine the electronic music with other classical music instruments (violin, trumpet, horn, trombone, etc) as well as visual art or plastic.

Author: Mikataur Kagashicage
Country: Malta
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 7 December 2017
Pages: 408
PDF File Size: 14.83 Mb
ePub File Size: 16.16 Mb
ISBN: 115-1-93741-863-6
Downloads: 77978
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tusar

Se va observa ca barele cu console au momente incovoietoare pe reazemele unde exista console. Valoarea acestuia se obtine prin introducerea lui x 0 in expresia lui M x.

Rezistenta Materialelor

In rezistenta materialelor corpurile se studiaza tinand seama de faptul ca ele se deformeaza sub actiunea sarcinilor. Bara isi pierde stabilitatea numai daca tensiunea de compresiune este mai mare decat cea corespunzatoare limitei de proportionalitate. Portiunea rectilinie OA din curba caracteristica se poate scrie sub forma.

Valorile minime pentru eezistenta sunt indeplinite aceste conditii, optime din punctul de vedere respectarii cerintelor de siguranta si al asigurarii unui cost minim pentru construirea pieselor reale, resistenta denumite admisibile sau impuse. Se efectueaza sectionarea barei cu un plan perpendicular pe axa barei si se introduc eforturile pentru mentinerea echilibrului. Momente de inertie pentru suprafete complexe. Nu esti inregistrat Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta Creaza cont nou.

In mod similar, se obtine: Conform relatiei 39. Sectiunile mici la care se refera aceasta solicitare sunt imbinarile tablelor cu nituri, suduri, imbinarile arborilor cu pene sau caneluri sau stifturile de siguranta montate pe arbori aflati in miscare de rotatie. Coeficientul de zveltete l 0 depinde numai de material si limiteaza domeniul de valabilitate al formulei lui Euler.

Sectiunea inelara este mai avantajoasa decat cea circulara plina, deoarece, la aceeasi cantitate de material, are modulul de rezistenta polar mai mare si deci, poate suporta un moment de rasucire mai mare.

TOP Related Articles  FAMILLE POACEAE PDF

Conditiile de efectuare ale acestor incercari si modul de interpretare a rezultatelor sunt precizate in standarde. Cu valoarea determinata pentru l calculul se continua prin compararea valorii obtinute cu valoarea lui l 0.

Sa se calculeze momentele de inertie fata de axele Gz siGy pentru suprafata din fig. Datorita faptului ca e este constant, rezulta ca efortul unitar s este constant pe toata sectiunea. Lunecarea specifica sau deformatia unghiulara specifica se masoara prin unghiul g cu care se modifica unghiul drept al elementului de volum care apartine corpului supus maferialelor.

T – forta taietoare in sectiune. Pentru barele solicitate la incovoiere sunt de preferat sectiunile la care materialul este cat mai departat resistenta axa neutra, cum sunt profilele I sau U sau sectiunile inelare. Cele trei eforturi se definesc astfel: Formula lui Euler nu este valabila in acest domeniu.

Intervalulmomentul rezistentz liniar: Deformatiile inregistreaza o crestere semnificativa la o tensiune aproximativ constanta. De exemplu, pentru profile cu arii ale sectiunii comparabile, materizlelor coeficientului k este sensibil diferita pentru un profil I fata de forma circulara sau patrata a sectiunii.

Pentru calculul momentului de inertie fata de o axa Gy, care trece prin centrul de greutate al semicercului, este necesar sa se tina seama de pozitia centrului de greutate al semicercului. Intr-o sectiune oarecare a barei, situata la distanta x de capatul liber al barei, actioneaza efortul.

Cu ajutorul acestor relatii se pot calcula momentele de inertie fata de bazele OA si OB ale magerialelor. Tabelul 1 prezinta cateva aplicatii propuse pentru calculul momentelor de inertie I y si I z fata de axele centrale pentru diferite suprafetele complexe. Bara incastrata la un capat si libera la celalalt.

Sa se dimensioneze imbinarea nituita din fig. Se considera triunghiul dreptunghic OAB fig. In practica, cele mai frecvente cazuri de pierdere a stabilitatii echilibrului elastic sunt cele ale barelor drepte a caror lungime este mare in raport cu dimensiunile transversale bare zvelte.

Se alege un sens de parcurs al barei, adica de crestere a variabilei x, care masoara pozitia sectiunii barei.

Sarcina critica de flambaj va fi. Punctul B din diagrama corespunde limitei de elasticitate s e, adica punctului pana la care materialul este perfect elastic.

NOTIUNI DE REZISTENTA MATERIALELOR

Pentru aceasta situatie, cunoscandu-se valoarea momentului incovoietor maxim care solicita bara si sectiunea barei se determina tensiunea maxima din bara care se compara cu rezistenta admisibila. Intre matefialelor doua parti exista o suprafata, numita suprafata neutrain care fibrele nici nu se lungesc, nici nu se scurteaza. Variatia momentelor de inertie la translatia axelor. In acest capitol se vor studia barele solicitate prin forte care intalnesc axa barei deci la care momentul de rasucire este nul.

TOP Related Articles  16F873A PDF

rezistenta materialelor on Vimeo

Valorile efective ale coeficientilor de siguranta trebuie sa fie cel putin egale cu cele admisibile. In materialeloe obisnuit, la arborii, axele rezishenta osiile de rzistenta se cunoaste puterea P, transmisa de aceste organe de masini si turatia n.

Se calculeaza momentele de torsiune pentru cele 4 tronsoane ale arborelui, folosind relatia 51 si datele din tabelul 3: In mod analog, incercarea la rasucire a materialelor se foloseste pentru determinarea caracteristicilor mecanice ale materialelor pentru starea de forfecare pura.

Expresiile sarcinilor critice pentru cazurile II, III si IV pot fi stabilite si pe cale analitica, luand in consideratie conditiile la limita corespunzatoare. Se determina modulul de rezistenta necesar cu relatia. Pentru dimensionare se foloseste formula. In vederea calcularii unei bare drepte solicitate la incovoiere trebuie sa se determine eforturile care iau nastere in sectiunile ei, datorate fortelor exterioare.

Alegerea unui model corect pentru o problema data, conduce la obtinerea unor rezultate corecte cu privire la comportarea piesei in functionare. Cunoscand forma sectiunii, se determina aria sectiunii A si se calculeaza raza de inertie. Bara flambeaza ca in figura 35,b; rzistenta de flambaj esteiar sarcina critica de flambaj va fi.

More stuff

Dupa forma si destinatie se vor intalni placi plane, vase, tuburi, membrane etc. In consecinta, lungirile D l si lungirile specifice e sunt constante pe intreaga sectiune, fapt care se poate verifica pe cale experimentala. Se calculeaza coeficientul de siguranta la flambaj ; Rezulta bara nu flambeaza.